Egyéb

Óraátállítás 2018 – ekkor lesz idén- ne feledkezz meg róla! Ilyen problémákat okozhat!

loading...

2018 március 25 hajnali 2-ről 3-ra kell állítani az órákat. (veszítünk egy órát)

Az óraátállítás első kipróbálása 1916-ból Amerikában történt meg próba jelleggel pár évig. Európában Franciák alkalmazták először az óraátállítást még 1976- ban.Az energia hiány és a spórolás lehetősége miatt terjedt el.
Magyarországon 1980-ban került bevezetésre, előtte is működött rövid időszakokban.A megváltozott fogyasztás miatt ma már nem jelent takarékosságot ez a módszer.

Az óraátállítást 2011-ben Oroszország, Fehéroroszország, Ukrajna is eltörölte, így náluk a nyári időszámítás marad érvényben.Jelenleg 1996-os kormány rendelet szabályozza az óra átállítást.

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tart.A téli időszámítás október utolsó  vasárnapjától március első vasárnapjáig tart.Így a legjobban igazodik az emberek szükségleteihez, hiszen teljesen mindegy hogy épp mennyi időt mutat az óra a nap mozgása nem fog ahhoz igazodni.

Milyen problémákat okozhat az óraátállítás?

Az óraátállítás egészségügyi hatása hasonló egy mini jet lag-hez (időzóna-átváltás szindróma). Amíg a belső és külső óra nem kerül összhangba, a következő tünetek léphetnek fel:

Alvászavarok
Fáradtság
Depresszív hangulat
Szívfrekvencia ingadozása
Koncentrálóképesség csökkenése
Ingerültség
Étvágytalanság
Emésztési problémák
Mennyi időt vesz igénybe az átállás?

Általában 4-14 napra van szüksége a szervezetnek, hogy megszokja a változást, de ez egyénenként eltérő. Németországi statisztikák szerint az emberek 8,5-12 százaléka fordul orvoshoz óraátállítás miatti problémákkal, első sorban a nyári időszámításra való átálláskor.

A fáradtság miatt a balesetek elkerülése végett különösen óvatosnak kell lenni a forgalomban résztvevőknek és a játszótéren is. Több gazdálkodó megfigyelte, hogy az állataikra is hatással van az óra átállítása, nekik sem könnyű igazodni a napirend változásaihoz.

Mit tehetünk, hogy könnyebben menjen az átállás?

Altatók helyett először próbálj meg kíméletesebb megoldást keresni, igyál például gyógyteát, keress gyógynövény tartalmú táplálék-kiegészítőket vagy vegyél egy meleg lábfürdőt.

Este ne egyél sokat, lefekvés előtt három órával kerüld a kávét, a teát és más élénkítő hatású italokat. Ne nézz thrillert vagy egyéb felzaklató műsort. Esténként lehetőleg a vitákat is kerüld. Ezek ugyanis lehetetlenné teszik a nyugodt, pihentető alvást.

Az óraátállítást követő 10 napban legyél különösen óvatos és körültekintő a közlekedésben, és a balesetveszélyes elfoglaltságokat is kerüld, főleg, ha tudod magadról, hogy ezek a napok különösen megviselik szervezetedet. Iktassál be több szünetet. Ha nagyon fáradtnak érzed magad, ne vezess, utazz inkább tömegközlekedési eszközzel! A balesetveszélyes házimunkákat, például az ablakpucolást is mellőzd ebben az időszakban! Egy hétre mondjál le a délutáni alvásról, ha fáradt is vagy, inkább maradj ébren! Így a belső óra könnyebben átáll, és éjjelente jobban fogsz tudni aludni.

haa


loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

loading...